неом neom град на бъдещето Саудитска Арабия проект

Неом – градът на бъдещето, разположен в сърцето на пустинята

Твърде дълго човечеството ни живее в изключително нефункционални и замърсени градове с лоша инфраструктура. Освен всичко останало, те влияят негативно и на природата. Добрата новина обаче е, че настъпва времето за нови и революционни промени.

Представете си един иновативен, практичен и модерен град, направен по специална технология така, че да защитава и дори да подобрява състоянието на околната среда, както и да улеснява значително ежедневието на своите жители и достъпа им до най-различни услуги. 

Проектът на Саудитска Арабия NEOM (Неом) – един своеобразен “град на бъдещето”, ще е висок 500 метра (за справка, Empire State Building е с височина 450 метра, а Айфеловата кула – 330 метра), широк 200 метра, 170 километра дълъг, разположен в елегантна огледална стъклена фасада насред пустинята. Според изчисленията, Неом ще е 33 пъти по-голям от Ню Йорк.

Запланувано е през 2026-та година високотехнологичният град от ново поколение да е с население 450 хиляди души, което да достигне до 9 милиона през 2045 година. Идеята е градът се изгради по начин, който предоставя на жителите изобилие от възможности за по-качествен живот, много по-здравословен и природосъобразен, отколкото е в момента в големите световни мегаполиси, например.

Проектът е замислен по начин, който ще позволява на жителите на Неом да имат достъп до всички услуги, свързани с техните основни ежедневни нужди в рамките на 5 минути пешеходно разстояние в съответния квартал. Благодарение на инфраструктурата на града, хората ще могат да пътуват и да стигат до всяка негова точка само за 20 минути, без използването на автомобили, в резултат на което няма да има никакви въглеродни емисии.

Интелигентните технологични решения, които ще се използват за създаването на Неом, са предпоставка за ефективност и целогодишен умерен микроклимат с естествена вентилация. Енергийните и водни ресурси в бъдещия град ще са изцяло възобновяеми. 

Плановете на Саудитска Арабия за построяването на град в сърцето на пустинята не са от сега, а датират още от 2017-та година. Миналата година Мохамед бин Салман – саудитският престолонаследник – разкри пред широката общественост повече подробности за уникалния дизайн на Неом, носещ името „The Line“. През 2024-та година ще стартира набирането на средства за изграждането на града, както и мащабна рекламна кампания.

Разположен в сърцето на ключови търговски пътища, този проект ни накара отново да повярваме, че не съществуват граници за развитието на нашата цивилизация.

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.