inovatsii-stroitelstvo

Иновации в строителството

Все по-осезаемата експанзия на модерните технологии в нашия живот вече не е новина. Какви са иновациите в строителството?

Наистина можем да говорим за чудеса, за нововъведения, които не сме си и представяли, независимо дали говорим за издигане на небостъргачи на стотици метри над повърхността, или за проектиране и конструкция на пътища и съоръжения.

Технологията идва на помощ още при планирането

Чертежите на архитектите все така са фундамента, върху който се базира целият строителен процес. Тази дейност вече все по-сериозно се опира на използването на компютърни изчисления и модели, като на практика няма модерен строител, който да не използва 3D проектиране.

Създаването на триизмерни модели спомага за онагледяване на крайния резултат, който се търси от строителя. А визията на този краен резултат, естествено, привлича и потенциалните клиенти.

Компютърните модели дават възможност освен да се “нарисува” сграда, също така да се оформи цялостният инфраструктурен комплекс. Още при проектирането трябва да се направят точни изчисления за това какъв тип материал е необходим в един или друг етап от строителството, в какво съотношение трябва да бъдат като маса и размери различните компоненти.

Модерните технологии не просто помагат, те са задължителни в тази фаза, която предхожда “грубата работа”.

Измерване до милиметър в търсене на съвършенството

Планът е изготвен, насочваме се към реалния процес на конструкция. Още в неговото начало, а и през цялото време на строителната дейност, от фундаментално значение е точното измерване на ъгли, повърхности и съотношения. И когато говорим за точно измерване, става дума наистина за прецизност до милиметър при огромни конструкции.

Как се постига това? Използването на лазерен нивелир е от огромна помощ в търсенето на съвършенство на пропорциите. Лазерът има приложение от първата копка до довършителната работа. Прецизното измерване е съчетано с възможност за максимално добра видимост. Мултифункционална въртяща се стойка при комбинирания лазер улеснява подравняването на линиите около вертикалните точки.

Прецизният лъч е незаменим при засичане на точните дистанции. За тази цел е създадена лазерната ролетка, която позволява измерването на големи разстояния без грешка, и то при сложна обкръжаваща обстановка.

Как се създават строителните материали?

Бетонът все така е основният материал, който се използва в строителството. Но освен стандартното изливане, вече имаме и 3D принтиране на панели. Тази иновация засега е реалност в ограничен мащаб в Нидерландия, но идва с обещанието за по-масово използване в съвсем близко бъдеще.

При бетона обаче са разработени редица подобрения в последните години и десетилетия. В зависимост от предназначението, може да се използва високоякостен бетон или пък олекотена консистенция, като се контролират съставките в нея. Сред най-модерните въведения са огъващ се или самопоправящ се бетон. А този материал вече се замества и от т.нар. еко-тухли.

Все по-модерни стават и така наречените сглобяеми къщи – при тях се използват метални конструкции, като предимстата са: спестяване на средства и време за строеж, както и опазване на околната среда.

Строежът на сграда или инфраструктурно съоръжение вече неизменно се съобразява и с показателите за енергийна ефективност. В това отношение е важно да се изчисли топлоотдаването, да се проектира изолацията. Също така, най-модерните билдинги се изграждат със собствени енергийни системи със соларни мощности.

Технологиите идват на помощ и при ремонтите

Нанасяте се в нов апартамент или офис и не сте наясно с плана? За да не рискувате да прекъснете кабели или водопровод, можете да използвате скенер за стена. Този професионален уред помага за откриване с точност до милиметър на електрически проводници, скрити дървени конструкции и пластмасови тръби.

Иновациите несъмнено увеличават сигурността и удобството в строителството както за професионалистите в тази сфера, така и за потребителите.

Повече интересни публикации на тема строителство и интересни идеи за дома и градината може да видите в сайта zid.bg.

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.