Модула "Одисей" кацна на Луната

„Одисей“ след кацането на Луната – технологичен успех за Щатите и човечеството

Първият частен модул, който кацна на Луната, по-известен и като „Одисей“, ще има възможността да помогна на Америка в битката за изотопа Хелий-3, който теориетично се приема, че може да осигури енергийните нужди на Земята за 500 години напред.

НАСА успяха да постигнет сериозен успех именно след като финансираха определен брой организации, които да тестват различни решения, свързани с идеята за изграждане на бъдеща Лунна база.

Мисията на Одисей – грешки, късмет и правилна реакция

Южния полюс на Луната, където всъщност кацна технологията, е с кратери, воден лед и като цяло се характеризира с екстремен терен.

Въпреки, че технологичните инженери от компанията „Intuitive Machines“ допуснаха грешка, то известна доза късмет помогна на „Одисей“ да кацне с дефектни сензори в навигационното оборудване. Въпреки кацането, което се тълкува като сериозен успех, то компанията IM загуби 30 % от цената в акциите си след това.

Все пак екипът на частната фирма, заедно с експертите от НАСА, успяват да хакнат резервната система на космическата агенция, за да може „Одисей“ да „прогледне“.

Модулът, който някакси успя да се закрепи на леда, ще има възможност да изследва прецизно до 3-ти март, когато Слънцето ще мине от другата страна и ще прекрати работата на соларните панели, които захранват всичко.

Защо е важен изотопа Хелий-3?

Този изотоп привлича интереса на НАСА през далечната 1988-ма година. Знае се, че има научна разработка, която има съдържание повече от 200 страници, свързани с добива на Хелий на Луната и използването му като гориво за термоядрените централи на Земята.

С този доклад или подобна информация имат и други Велики сили като Русия, Индия, Китай и Япония, а от миналата година Южният полюс на Луната е периодично атакуван от въпросните страни, които искат да напреднат в изучаването му.

В момента най-голямо предимство имат американците, защото с успеха на тази мисия, те ще придобият данни за почвата, атмосферата и други детайли в района.

Вероятно битката за проучване на Южния полюс на Луната ще продължи, така че с времето и придобиването на знания, вероятно човечеството ще извлече ползи от наученото.

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.