sky-drive-flying-car

Бъдещето на летящите коли

Каква е първата Ви асоциация, когато чуете словосъчетанието “летящи коли”? Ако направим едно мащабно социологическо проучване, вероятно ще стигнем до извода, че те са фантазия на не един или двама човека, независимо от тяхната възраст, пол, социално положение и демографски характеристики.

Да, факт е, че летящите коли все още са повод за фантазиране, но светът има напредък в усилията си да ги превърне в обективна реалност, която да промени бъдещето на човечеството завинаги.

Бъдещето на летящите коли – олицетворение на технологичния напредък

Ако бъдат използвани разумно, в дългосрочна перспектива и с мисъл за идните поколения, технологиите и иновациите могат да бъдат само и единствено в полза за света. Подобен пример са именно летящите коли, на които принадлежат предстоящите десетилетия.

Още в края на август 2020 година в Япония бе осъществен първият за страната демонстративен полет с нов модел летяща кола. Моделът е SD-03 и е произведен от компания от Страната на изгряващото слънце като името на компанията е достатъчно показателно и тематично –  SkyDrive Inc., създадена през 2018 година.

Зад волана на това технологично чудо е застанал опитен пилот, който е бил във въздуха около 4 минути преди приземяването. 4 минути, които могат да предопределят скоростното развитие на технологиите в световен мащаб и тяхната полезност за хората.

Теренът, на който е бил тестван свръхмодерния технологичен и иновативен автомобил, е с внушителната площ от 10 000 кв. м.

Собственикът на SkyDrive Inc. Томохиро Фукусава е дълбоко убеден, че с екипа си ще успеят да доведат един подобен експеримент до позитивен финал до края на 2023 година. По думите на Фукусава, той и специалистите от японската компания искат да създадат “общество, в което летящите автомобили са достъпно и удобно средство за придвижване в небето, а хората могат да се радват на безопасен, сигурен и удобен нов начин на живот”.

Летящата кола модел SD-03 – нещо по-специално от всички проекти досега

Разбира се, летящата кола модел SD-03 на SkyDrive Inc. не е първият проект за летяща кола в света – досега има над 100 подобни проекти. По-специалното обаче при японския свръхтехнологичен автомобил е, че той е проектиран с идеята да се превърне в най-малкият електрически модел за вертикално излитане и кацане (eVTOL) с размери два на четири метра. Ако се замислим, от гледна точка на земната повърхност, това е място, на което могат да паркират две обикновени коли.

Със сигурност обаче не е обикновен моделът летяща кола на японската компания. Той има монтирани четири витла на всеки от ъглите, с които се задвижва, а захранването му е на батерии.

SD-03 може да се превърне в удобен нов вид транспорт към различни отдалечени острови и планински райони. С това обаче не се изчерпват неговите възможности за приложение – летящата кола на бъдещето би била изключително удачно решение в случай на извънредни ситуации (природни бедствия и други подобни).

Важно е да се отбележи, че японското правителство подкрепя активно проектите за летящи автомобили. Една от основните цели на властите в Япония е да започне придвижване по въздушното пространство над големите градове, за да се избегнат големите и постоянни задръствания.

Летящият автомобил AirCar също направи своя първи полет

Klein Vision е словашка компания, която е направила летящ автомобил в буквалния смисъл на думата – AirCar. Иновативната и модерна летяща кола е снабдена с две подвижни крила. В долупосоченото видео можете да се насладите на невероятната трансформация: от машина за наземен транспорт до летящо превозно средство, което излита и каца на пистата

Друга позитивна новина: първият в света полет на дълги разстояния с летяща кола вече е факт

През юни месец тази година в Словакия, летяща кола осъществи първия полет на дълги разстояния в световен мащаб! Представител на словашката академична общност е автор на специалния високотехнологичен кабриолет, който разполага със сгъваем стъклен покрив.

За да успее да излети, летящият автомобил е трябвало да ускори на земната повърхност поне 300 метра, а във въздуха е достигнал скорост от 200 км/ч. Автомобилът е летял от град Нитра до Братислава като е прекарал във въздушното пространство цели 35 минути.

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.